Najnovije informacije potražite na našem blogu abskolanis

Mens sana in corpore sano

U zdravom telu zdrav duh.

I bez sale idemo u finale!

среда, 20. фебруар 2013.

JUŽNE VESTI pišu o našoj školi!

O Pravno-poslovnoj školi pišu:
11:44, 20.02.2013.
Niški srednjoškolci dobili salu za fizičko u Kalči
Autor Jelena Cvetković Izvor Južne vesti | NIŠ

Kako bi rešili problem nedostatka sale za fizičko Pravno-poslovna škola iznajmila je “salu” u Tržnom centru Kalča, pa tokom hladnih dana učenici imaju prostor za vežbanje.

U ovom velikom tržnom centru u glavnoj ulici poslednjih godina sve je više praznih lokala, međutim, tokom prepodneva prvi sprat odjekuje veselim sportskim poklicima učenika.

Profesorka fizičkog Vanja Marinković kaže da su đaci oduševljeni, ne beže sa časova, a retko se desi da neko ne radi fizičko, osim u slučajevima povrede ili bolesti.


- Ovaj prostor je prilično dobro opremljen za ono što je deci potrebno. Stariji razredi su se malo ulenjili jer dugo nisu imali fizičko u sali. Sa mlađima već nije problem jer su nedavno izašli iz sala iz svojih osnovnih škola. Na časovima je uvek zanimljivo i razigrano, i đaci se dobro razmrdaju - kažeMarinković.
U velikom lokalu u kome treniraju i polaznici “Dečije akademije sporta”, Džudo kluba “Niš” i Košarkaškog kluba “Naisus”, nalaze se različite sprave za vežbanje, nalik onim u teretanama. Takođe, učenicima su na raspolaganju i lopte za pilates i medicinke, prepone za preskakanje i razni rekviziti za rekreaciju. Polovina poda ove “sale” prekrivena je strunjačama i u tom delu učenici uglavnom rade vežbe za zagrevanje i kondiciju.

Iako Pravno-poslovna škola godinama radi bez sale njeni učenici ipak sa školskih spotskih takmičenja često donose medalje i značajna priznanja.
Učenik 1. razreda Aleksa Dojčinović, koji trenira i tekvondo, kaže da su svi u školi radosni zbog ove sale i da im to mnogo znači.





- Kad nemamo salu to je kao da nemamo fizičko. Sviđa nam se što smo u ovom prostoru i što i tokom zime možemo da se razmrdamo i rekreiramo. Već svi znaju da smo kad je lepo vreme na keju ili u Tvrđavi, i to je lepo jer prija kad smo u prirodi, ali zimi ovo je super - kažeDojčinović.

Ideju da fizičko imaju u Kalči podržali su i Savet roditelja i školski parlament. Kako direktor škole Milorad Gavrilović objašnjava, sala je iznjajmljena za naredna dva meseca, a nakon toga, učenici će mesečno plaćati po 30 dinara da bi nastavili sa zakupom sale.
- Dugo smo tražili prostor u blizini škole u kome bi deca mogla da imaju fizičko i kada je hladno. I njima to odgovara jer od škole do Kalče stižu za 10 minuta, a ako je kiša ili sneg koriste podzemni prolaz - kaže Gavrilović.
On dodaje da, s obzirom na to da je veliki broj lokala u Kalči prazan, u školi razmišljaju i o tome da kasnije iznajme i neki poseban lokal koji bi im osim za fizičko mogli da koriste i za školske priredbe i druge aktivnosti.


Čitali ste pozajmljeni članak iz: Još jednom: hvala  na saradnji.